Header-6
240623-Fiskeørn_banner-1
Header-5
Grib_header230831-2
Skallesluger-1
Mosehornugle-1
Header-7
Header-4
angerhoene240121-1
Traner-1
Header-3
LilleSkallesluger-1
Header-2
Header-1
Header-8

Lidt om min foto historie

Det gamle Contax
Det gamle Contax

Fotografering har været min hobby fra jeg var omkring 12 år og fik min fars gamle fotografiapparat. Et gammelt målsøger kamera fra 1950erne.

Faktisk et fint apparat, man kunne skifte objektiv og jeg fik senere en Russisk 135 mm der passede til det.

Det var meget fint med indbygget lysmåler og alt hvad man ellers ønskede sig. Der blev ikke taget så mange billeder i starten da det jo var en dyr hobby.

Men man fik lært fra bunden af hvad de forskellige indstillinger betød da man jo ikke havde råd til eksperimentere for meget og så der gik da jo også en uge eller tre fra man tog billedet til man så det.

Efter et par år begyndte jeg så med sort/hvid film og eget mørkekammer så kunne man pludselig se billederne samme dag som de var taget og prisen var meget billigere selvom jeg vil tro man alt ialt brugte mindst lige så mange penge men tog des flere billeder.

Contax RTS med Winder

Efterhånden som man fik flere penge på lommen fik jeg råd til en Contax RTS og nogle objektiver til samme. Den gang var det noget af det bedste man kunne få, designet af Porsche og med Zeiss objektiver. I den periode tror jeg at alle penge jeg kunne undvære gik til noget med foto. Fik nogle gode Zeiss objektiver til Contax: 25 mm Distagon bl. 2.8, 50 mm Planar bl. 1.4, 85 mm Planar bl. 1.4, 135 mm Sonar bl. 2.8, 200 mm Tessar bl. 2.5 og en 400 mm Novoflex med pistolgrep så jeg var fint kørende. Af andet udstyr havde jeg en bælg til makro, Winder til kamera, en god Metz blitz, en Rollieflex 6×6, et Minox spion kamera (kendt fra 007) og et Minolta Wheathermantic som var vandtæt ned til 3-4 meter. Havde vist også en Contax 137 og en Contax G1 men dem husker jeg ikke så godt, de har nok ikke gjort det store indtryk.

Tiden gik og jeg fik nogle nye hobbyer og foto gled lidt i bagrunden i nogle år. Beholdte det meste af udstyret til Contax RTS men brugte det ikke så meget.

Nikonos RS med 50 mm makro

Jeg har altid snorkledykket når jeg har være i nærheden af vand så jeg blev af en ven, lokket med til Farum, for ar lære at spille undervandsrugby, det blev jeg ret glad for og er blevet hængende der siden da. Nu var det jo en dykkerklub man spillede i så det tog ikke lang tid før jeg begyndte med flaskedykning. Det tog meget af den tid jeg ellers brugte på foto og derfor fik det en pause i noget tid. Men da der kom styr på dykkerudstyret ville jeg begynde at tage billeder under vandet. Det blev først til et Nikonos IVa med 35 mm objektiv, blitz og en makroforsats. Det blev så opgraderet til en Nikonos V og et 15 mm objektiv. Det brugte jeg i nogle år før det også blev opgraderet til verdens første undervands spejlrefleks kamera, Nikonos RS.

Det var simpelthen et fantastisk undervandskamera med rigtigt gode objektiver, det havde autofokus som ikke var så udbredt dengang. Det var lidt svært at vende sig til det, især under vandet hvor man også havde mange andre ting at tænke på, så de første billeder var ikke så velkomponeret som de kunne være. Det var noget med fiskens øje i midten af billedet (helt skarpt) og halen var så ikke med.

Stor Tangnål taget med et Nikon 1 J4

For at blive bedre til at bruge autofokus solgte jeg mit Contax udstyr og købte en Nikon F70 med autofokus så jeg fik rutinen på land, derfor blev det lettere under vandet. Jeg foresatte med analoge billeder frem til 2005 efter at have fået det første digitale kamera i 1998. I starten var de digitale ikke meget værd på lange ture da man skulle have en masse batterier med og opløsningen var heller ikke det store. Mit Nikonos V blev brugt som rejse kamera på jungleture, på Grønland og vandreture i Sverige. Det kunne holde til alt og fyldte ikke meget.

Jeg har haft en mængde digitale kameraer, de fleste fra Nikon men der har også været et Sony og et Canon men dem blev jeg aldrig rigtigt forliget med. De er ligesom forkerte at arbejde med. Men godt blev det med mit første Digitale spejlrefleks, en Nikon D70 som kunne tager billeder i RAW format, den overgik alt hvad man før kunne gøre. Til undervands foto havde jeg forskellige Coolpix i hus, til at begynde med et E900 eller E950, jeg kan ikke helt huske det. Ifølge EXIF på mine digitale billeder er de taget med i alt 56 forskellige apparter, inklusiv diverse telefoner.

Selfie taget med et Coolpix AW-130 taget i en påske weekend

De digitale kameraer “holder” ikke så længe som de analoge da udviklingen gik meget hurtigt i starten så D70 blev hurtigt skiftet ud med en D200, D300, D500, D800 og nu er jeg skiftet over til Z serien som jo så betyder nye objektiver. For selv om man godt kan bruge de gamle objektiver så mangler de noget som de nye kan. Jeg fik lidt travlt med at sælge ud af de gamle imens de stadig var noget værd og så få købt nogle tilsvarende nye. Det blev en pæn udskrivning og jeg mangler kun at skifte et enkelt eller to nu.

Ud almindelige kameraer er det også blevet til nogle droner fra DJI og en stjernekikkert med indbygget kamera. Jeg er ret ferm med dronen og den tager ganske udmærket billeder fra det høje.

Jørlunde taget med dronen

Software

Ligesom hardware er softwaren jo også en vigtig del af det digitale fotoflow. Nu bruger jeg Lightroom, Topaz Photo AI og Photoshop. Min historie med software starter nok for alvor med Paintshop Pro og Photoshop og før den alle mulige andre små programmer. Adobe er og har aldrig været min kop the selvom jeg nu bruger det. Deres politik med at opkøbe programmer og i mine øjne ødelægge dem kan jeg jo ikke rigtig lide.

Et godt eksempel er den første gode editor til RAW billeder som jeg brugte den første tid. Tror det hed Rawfiles og vist nok dansk udviklet. Et fint program som gjorde et godt arbejde, det blev solgt til Adobe der udviklede det videre til Lightroom. Brugere af Rawfiles fik så den første version af Lightroom som plaster på såret. Heldigvis havde Nikon udviklet Capture NX2 som jeg synes er den bedste af alle RAW editorer jeg har brugt. Især fordi den gemte de ændringer man lavede i selve billede filen og ikke i en database ved siden af. Så flyttede man billedet over på en anden computer flyttede man ændringerne med. Den virkede kun med Nikons NEF format og kun til og med Nikon D800.

Udsnit ISO 25600 ubehandlet
Samme efter en tur igennem Photo AI

Topaz program pakken med AI er super programmer til at fjerne støj i billederne, gøre dem skarpere osv. Det er utroligt hvad man kan få ud af billeder selvom de i taget med meget høj ISO. De kan redde halvdårlige billeder og forbedre de gode rigtigt godt.