Header-6
Header-5
Grib_header230831-2
Skallesluger-1
Mosehornugle-1
Header-7
Header-4
angerhoene240121-1
Traner-1
Header-3
LilleSkallesluger-1
Header-2
Header-1
Header-8

Gråstrubet Lappedykker

Gråstrubet Lappedykker

Jeg bor jo lige ned til Lindegårdssøen i Jørlunde. Søens “signaturfugl” kan ikke være andet end den Gråstrubet Lappedykke som er i søen fra marts til oktober. Den er ikke helt almindelig i Danmark hvor der skulle være omkring 750 ynglepar. I vores meget lille sø er der normalt 3-4 par som underholder dag og nat med skrig og skrål. Efterhånden er man ikke rigtigt hjemme før man kan høre dem.

Jeg har den 25/3-2023 været nede og tælle dem da jeg synes de larmede mere end de plejede, jeg kunne hurtigt tælle 7 par og en enlig. I alt 15 fugle som svare til ca. 1% af den danske bestand i den lille sø, ganske godt gået synes jeg.

De laver reder i sivene eller på små øer som de selv laver af siv. Disse øer er dog ikke ideelle da der kommer en Havørn forbi en gang imellem og den rydder jo først de fugle der er lette at komme til.

De første er i gang med at bygge rede, men de sidste kommer først i gang i juni. Det kan være fordi at første kuld er fløjet eller det er mislykket på en eller anden måde.

I år vil jeg prøve at følge et par hvis der er nogle af dem der laver rede et sted hvor man kan komme til at tage billeder af dem. Så vidt jeg ved kommer de ikke tilbage i reden når de først har forladt den, så man skal være heldig for at komme forbi imens ungerne er udklækket i reden.

Vil man gerne se eller fotografere dem er det bedst om foråret inden sivene er vokset op. Man skal bare forholde sig i ro så kommer de tæt forbi på et tidspunkt.

Update 19/4-2023

Der var et stort ståhej i søen da jeg kom hjem fra arbejde så jeg skulle lige se hvad det var. Der var ankommet flere af de Gråstrubet til søen så jeg kunne tælle i alt 18 stk. Det seneste stykke tid har der været ca. 10 og jeg har fundet 4 reder der bliver ruget i. Det bliver spændenden hvor mange af dem der bliver.